Etikete

Etikete su mnogo vise od komada ispisanog papira. U danasnje vrijeme etikete imaju sve bitniju ulogu, osim sto otvaraju vrata u svijet ucinkovitih logistickih sustava, igraju i vaznu rolu prilikom odlucivanja o kupnji proizvoda od strane kupca na mjestu prodaje. Potrosaci zele znati sto kupuju, a etiketa je najvazniji informativni medij na mjestu prodaje, naravno osim svog informativnog karaktera, etiketa mora istaknuti marku proizvoda, povecati efikasnost promocije i uciniti proizvod atraktivnim na mjestu prodaje.

U Birotehniku Vam nudimo izradu gotovo svih vrsta etiketa na materijalima prema Vasem izboru. Ovisno o vrsti proizvoda na koji se etiketa aplicira nasi strucnjaci preporuciti ce Vam adekvatan materijal, vrstu ljepila, nacin aplikacije, te pruziti sve savjete kako bi Vas proizvod dobio etiketu kakva mu pripada. Bez obzira radi li se o samoljepljivim ili nesamoljepljivim materijalima, za etiketni materijal moze se birati sve od papira, preko metaliziranih papira, pa do plasticnih materijala.

Samoljepljive etikete koje ne izgledaju kao etikete „no label look“ – etikete izradjene na posebnoj tankoj transparentnoj samoljepljivoj foliji postale su popularne za etiketiranje pica, kozmetickih proizvoda kao i proizvoda za osobnu njegu i farmeceutskih proizvoda. Osim sto omogucuju potrosacu da vidi koliko proizvoda je ostalo u ambalazi, omogucuju da boja samog proizvoda ili boce bude vrlo jasno vidljiva kroz etiketu sto stvara dojam da je dizajn otisnut direktno na bocu pridonoseci tako boljem izgledu ambalaze na mjestu prodaje.

Samoljepljive etikete papirnate – etikete raznih oblika izradjene na samoljepljivom papiru, troslojnom materijalu koji se sastoji od sloja papira na koji se vrsi otisak, sloja ljepila i silikonizirane nosive trake. Navedena 3 sloja samoljepljivog materijala moguce je kombinirati u raznim kombinacijama, tako da samoljepljiva etiketa bude permanentno ljepljiva na prakticno svakojake podloge u svakojakim uvjetima. Ovisno o nacinu aplikacije na proizvod isporucuju se u arku ili roli prema zahtjevu kupca.

Samoljepljive etikete plasticne – etikete raznih oblika izradjene na samoljepljivim plasticnim folijama (PP ili PE), takodjer troslojnom materijalu koji se sastoji od sloja plasticne folije na koji se vrsi otisak, sloja ljepila i silikonizirane ili plasticne nosive trake. Kao i kod papira, navedena 3 sloja samoljepljivog materijala moguce je kombinirati u raznim kombinacijama, tako da samoljepljiva etiketa bude permanentno ljepljiva na prakticno svakojake podloge u svakojakim uvjetima. Za razliku od papira, samoljepljiva plasticna etiketa otpornija je na vanjske utjecaje sto produljuje vijek trajanja, a ujedno i cini proizvod atraktivnijim na mjestu prodaje. Ovisno o nacinu aplikacije na proizvod isporucuju se u arku ili roli prema zahtjevu kupca.

Samoljepljive etikete metalizirane (metalizirani papir ili foliotisak) – etikete raznih oblika izradjene na samoljepljivim metaliziranim materijalima ili bilo kojem drugom materijalu uz dodatak folio-tiska. Tiskanjem odredjenih dizajnerskih elemenata na etiketi raznim tehnikama folio – tiska, ili tiskom etikete na unaprijed metalizirani materijal etiketu a samim time i proizvod moguce je uciniti dodatno atraktivnim i ekskluzivnim.

Samoljepljive etikete s tekstom na poledjini – samoljepljive etikete raznih oblika koje osim otisnutog dizajna na prednjoj strani imaju otisnuti tekst na poledjini. Svoju upotrebu pronalaze pri etiketiranju proizvoda koji su transparentni u mjeri da je moguce kroz proizvod procitati tekst na poledjini etikete, a istovremeno na prednjoj strani etikete nema dovoljno prostora za sve podatke koje etiketa mora sadrzavati. Ovisno o vrsti materijala od kojeg se etiketa proizvodi, moguce su tehnike izrade tisak na ljepilo ili reverzibilni tisak na transparentnom materijalu koji se zatim prekriva drugom bojom.

Samoljepljive etikete reljefne – braille-ovo pismo, znakovi upozorenja za slijepe osobe – samoljepljive etikete raznih oblika na kojima se odredjeni detalji u dizajnu reljefom posebno isticu kako bi otisnuta grafika izgledala kao stvarna. Na isti nacin na etiketi se mogu otisnuti poruke braille-ovim pismom ili znakovi upozorenja za slijepe osobe. Reljefno isticanje moguce je izvesti sitotiskom ili tehnikom slijepog tiska.

Samoljepljive etikete s numeriranjem ili strugalice – samoljepljive etikete na koje se pored osnovnog dizajna tiskaju i odredjeni varijabilni podaci (npr. redni brojevi, ili adrese). Nakon tiskanja varijabilnih podataka isto otisnuto podrucje je moguce prekriti posebnim slojem neprozirne emulzije kako bi se sakrio varijabilni podatak, sto cini tzv. Strugalicu. Varijabilni podatak moze se vidjeti nakon sto se noktima ili kovanicom skine naneseni zastitni sloj.

Samoljepljive etikete vinske – kao sto sam naziv govori, samoljepljive etikete koje sluze za etiketiranje vina, a mogu biti raznih oblika i tiskane upotrebom svih raspolozivih tehnika. Njihova posebnost proizlazi iz cinjenice da se izradjuju na posebnim materijalima prilagodjenim uvjetima u kojima se vrsi aplikacija na bocu (vlaga i sl.), te uvjetima u kojima se boca upotrbljava (rashladni uredjaji, posude za rashladjivanje i sl.).

Samoljepljive etikete informativne – samoljepljive etikete koje pruzaju mogucnost smjestaja veceg broja informacija na mjesto gdje inace stane samo etiketa na nacin da se na isto mjesto stavljaju dvije etikete. Na taj nacin prednja strana gornje etikete koristi se za dizajnersko rjesenje koje cini proizvod atraktivnim, dok se na poledjinu gornje etikete i na donju etiketu tiskaju tekstualni podaci (deklaracije na vise jezika i sl.). Etiketa moze biti raznih oblika, a u pravilu se proizvodi od plasticnih samoljepljivih materijala (PE ili PP) koji mogu izdrzati veci broj odljepljivanja.

Samoljepljive etikete za zatvaranje proizvoda – samoljepljive etikete koje omogucuju otvaranje i ponovno zatvaranje ambalaze vise puta. Za proizvodnju etikete koriste se razlicite vrste ljepila ovisno o namjeni proizvoda i materijalu same ambalaze na koju se etiketa lijepi, dok dio etikete koji se netreba odljepljivati ima permanentno ljepilo ili na posebni nacin stancani dio etikete koji sprijecava da se etiketa odljepi u cijelosti.

Samoljepljive etikete s 3D efektom – samoljepljive etikete koje stvaraju trodimenzionalni efekt posebnom kombinacijom pozadinske naljepnice s tiskom na unutrasnjoj strani i „no label look“ prednje etikete. 3D efekt posebno dolazi do izrazaja kada se takve etikete upotrebljavaju na proizvodu koji je transparentan.

Samoljepljive etikete mirisne ili termoosjetljive – etikete koje imaju dodatno mirisno svojstvo ili svojstvo da pod utjecajem razlicitih temperatura mijenjaju boju. Navedena dodatna svojstva postizu se uporabom posebnih boja koje imaju mirisna svojstva ili reagiraju na temperaturu u okruzenju.

Samoljepljiva etiketa s zastitom – samoljepljive etikete koje se posebno zasticuju da da bi ih bilo teze krivotvoriti, te na taj nacin stite brand proizvoda. Zastitu je moguce izvesti na vise nacina, npr. implementacijom posebno dizajnirane hologramske folije, upotrebom posebnih boja koje postanu vidljive kada se proizvod izlozi UV svjetlu i na mnoge druge nacine.

Dvostruke etikete za oznacavanje slijedivosti proizvoda – samoljepljiva etiketa koja ima dva sloja samoljepljivog papira, a na gornjem sloju etikete izradi se veci broj etiketa koje se odlijepljuju prilikom upotrebe svakog pojedinog proizvoda iz pakiranja i prate ga prilikom upotrebe. Koristi se za etiketiranje skupnog pakiranja proizvoda koji prilikom upotrebe treba etiketu koja ce oznaciti slijedivost (odakle je proizvod dosao).

Nesamoljepljive konvencionalne papirnate etikete - nesamoljepljive papirnate etikete ravnih rubova koje se apliciraju na proizvod ljepilom. Nakon tiska rezu se na konacnu dimenziju i pakiraju u omote od 500 ili 1.000 komada spremne za ljepljenje i aplikaciju na proizvod.

Nesamoljepljive konvencionalne papirnate etikete stancane – nesamoljepljive papirnate etikete nepravilnih – neravnih rubova koje se apliciraju na proizvod ljepilom. Nakon tiska etikete se stancaju na konacan oblik i pakiraju u omote od 500 ili 1.000 komada spremne za ljepljenje i aplikaciju na proizvod.

Nesamoljepljive etikete na foliji „cut-and-stuck“ – nesamoljepljive, unaprijed rezane na konacnu dimenziju, omotne etikete u upotrbi su vec citav niz godina za aplikaciju na limenke i staklene boce. U povijesti su uvijek upotrebljavane papirnate etikete, no s pojavom zahtjeva za aplikaciju etikete na plasticne boce, upotreba etikete na foliji postaje nuznost. U danasnje vrijeme sistemi za aplikaciju „cut-and-stuck“ omotnih etiketa rade i sa papirnatim i sa etiketama na foliji, a osnovni preduvjet da bi se mogla aplicirati na odredjeni proizvod je da je isti paralelan (boca ili limenka ne smije biti konusna).

Nesamoljepljive omotne etikete na foliji „wrap-around“ – relativno novija varijanta nesamoljepljivih omotnih etiketa razvijena u svrhu aplikacije etiketa izradjenih od plasticnih folija otpornijih na grebanje na PET boce i ostalu ambalazu iz role. Etikete mogu dati transparentni „no label look“ izgled, te se mogu tiskati na poledjini cime se dodatno stite od grebanja i ostalih vanjskih utjecaja. Uobicajeno se proizvode od transparentnog, bijelog ili metaliziranog BOPP filma debljine 30 do 70 mikrona.

Nesamoljepljive omotna etiketa „dolcevita“– nesamoljepljive etikete izradjene od nesto tvrdjeg papira (130 – 150 g/m²) namijenjene za aplikaciju na proizvod koji zbog svog oblika ne dozvoljava ljepljenje. Etiketa dodatno dekorira proizvod i cini ga atraktivnijim na mjestu prodaje stvarajuci dojam ambalazne kutije, a istovremeno zbog samo djelomicne pokrivenosti ostavlja proizvod vidljivim. Zbog velike povrsine daje obilje prostora za dodatne informacije (deklaracije i nutricionisticki podaci na vise jezika, recepti i sl.). Predvidjeno je da se mice sa proizvoda prilikom konzumacije.

Nesamoljepljive visece etikete „neck hangers“ – dodatne etikete koje pruzaju mogucnost promocije proizvoda, dodatnog isticanja marke, isticanja posebnih ponuda proizvodjaca ili dodatnih informacija o nacinu upotrebe ili svojstvima proizvoda. Takodjer mogu se uz dodatak strugalice koristiti za nagradnu igru i na taj nacin jos povecati funkcionalnost proizvoda. Izradjuju se uglavnom na papiru koji se ovisno o namjeni moze i dodatno plastificirati.

Etikete za u kalupe „in mold label“ – etiketa izradjena od folije ili sintetickog papira koja se stavlja unutar kalupa prije napuhavanja, ubrizgavanja ili termicke obrade plastike u postupku proizvodnje plasticne boce, zdjele ili slicne ambalaze. Etiketa na taj nacin postaje dio boce – ambalazne posude bez ikakvog vidljivog ruba etikete. Navedena vrsta etikete nalazi primjenu pri etiketiranju proizvoda koji se pakiraju u visoko kvalitetne, lagane ambalazne posude, a za izradu etikete koristi se isti materijal kao i za izradu posude zbog lakseg recikliranja. Proces je ekonomican samo ako se radi o vecim kolicinama ambalaze.

birotehnik-termoskupljajuce-etiketeTermoskupljajuce etikete – etikete proizvedene u obliku rukava od posebno formuliranih filmova koji se mogu dvoosno smanjivati. Primjenom vrucine etikete se zatezu (smanjuju) oko etiketiranog proizvoda. Sliv filmovi su cesto obrnuto printani do osam boja s fotografijama, grafickim dizajnom, tekstom, bojom i specijalnim lakovima koji se tada formiraju u cijev koja se zatim slaze za ponovno namotavanje, rukovanje i dostavu. Najcesce su napravljeni od rastegnutog prozirnog PVC-a (polivinil klorid), PET-a (polietilen kereftalat) i OPS-a (orijentirani polistiren) debljine od 35 do 90 mikrona. Termoskupljajuce etikete koriste se za dekoraciju pica, hrane, proizvoda za kucu i njegu tijela, lijekova, mlijecnih proizvoda te za razne posebne projekte.

privjesnice_bios

Privjesnice za voce, povrce ili sadnice – etikete proizvedene od debljeg papira, kartona ili neke varijante sintetickog materijala sa izstancanim rupama ili drugim sistemom koji omogucuje da se etikete mogu presaviti preko ambalaze u koju se pakira proizvod ili na sam proizvod (npr.sadnica).

privjesnice_vockePrivjesnice pospjesuju prepoznatljivost marke proizvoda te cine proizvod atraktivnim na mjestu prodaje i istovremeno sadrze osnovne informacije o proizvodu (deklaracija, cijena, barkod i sl.). Osim što su podobne za preklapanje i savijanje, vrlo su cvrste i otporne na trganje te se cesto koriste za oznacavanje proizvoda gdje se zahtjeva trajnost bez obzira na uvjete u kojima je roba uskladistena (niske ili visoke temperature, vlaga, prisutnost vode i sl.). Privjesnice mogu biti raznih oblika, tiskane sa jedne ili obje strane prema zahtjevu kupca i pripremljene za ispis dodatnih informacija primjenom termo, termo-transfer, matricnih, ink-jet ili laserskih printera.

id_narukviceID narukvice- za oznacavanje pacijenata u bolnicama ili pak posjetitelja na nekom koncertu i slicnim dogadjajima. Lijepe se oko zgloba na ruci te se koriste kao evidencija, kako primjerice ne bi doslo do zamjene krvne grupe pacijenta. Takodjer, mogu sluziti kao brojcana oznaka gostiju u nekom nocnom klubu ili pak sprijeciti ulazak u nocni klub pojedinaca koji nisu kupili ulaznicu. Iste mogu biti napravljene u jednoj boji ili visebojne, od izdrzljivijeg materijala tako da ostaju postojane i nepromijenjenog oblika, vodootporne te prostancane kako bi se ostetile prilikom pokusaja skidanja.